Wat bezielt je om een oude BMW K100 motor om te bouwen tot café racer?

de k100 cafe racer ergens halverwege de verbouwing

Natuurlijk wil iedereen zijn motor een beetje eigen maken. Aanpassinkje hier, ander zadeltje daar. Maar dat is waar de meeste mensen dan ook (verstandig) stoppen. Ik heb inmiddels best wel wat motoren versleten en de BMW is echt wel de kers op de taart. Maar een motor van 33 jaar oud, waar geen enkel veiligheidssysteem op zit… Wat bezielt je om dat om te gaan bouwen?   


Liefde op het eerste gezicht

Ik snap dat de meeste mensen van mijn leeftijd niet echt warm lopen voor een ouwe lullen toermotor. Want zo staat de BMW K100 wel bekend, laten we eerlijk zijn. Ik was sowieso al fan van de K1, vooral de blauw-gele. En toen ik een aantal jaar terug op de Big Twin Motorbeurs de door Wrenchkings omgebouwde K100 zag (die zwart-gouden) was ik om. Dat was hem. Het kon me niet schelen hoelang het zou duren en hoe veel geld erin ging zitten, dat was mijn droommotor. Ik liep die middag met een doos vol BMW onderdelen de beurs uit. En dat terwijl ik de motor nog niet eens had! 

Vieze Mazzel uit Rusland

Café racers kijken is een soort rabbithole waar je vooral niet in moet vallen. Via instagram kwam ik Z17 Customs tegen uit Rusland. En toen was het al helemaal gedaan. Zij hebben twee motoren gebouwd met dit kontje. De Z17 Rebel en de Z17 Kandinsky. Ik heb contact met ze gezocht en wat bleek, ze stonden op het punt om vrienden in Alkmaar te gaan bezoeken. En om het nog mooier te maken, ze hadden een kontje geproduceerd voor iemand in Amerika, maar die order was last minute geannuleerd. De beste vent heeft het ding in zijn handbagage meegenomen en ik kon hem ophalen in Alkmaar. Ik was gelijk $480 lichter, maar het scheelde me wel weer $150 verzending vanuit Rusland. Vieze mazzel noemde ik het. 

zo zag de k100 cafe racer eruit toen we hem in originele staat ophaalden in Maastricht

Niet iedereen zijn smaak motor

Ik snap echt wel dat mijn motor niet bij iedereen in de smaak gaat vallen. Maar zelf vind ik het machtig mooi als ik een duidelijk gepensioneerde man voorbij rijd die kijkt. En vervolgens zichzelf bijna een whiplash draait omdat hij het motorblok herkent. 

Eén ding weet ik wel zeker. Een café racer bouw je niet omdat je gewoon een motor wil. Het kost klauwen vol met geld die je nooit meer terug ziet. Maar ik heb een motor waar ik helemaal verliefd op ben. Ook al is hij gigantisch traag tegenover de XSR900 van mijn vriend. En is hij ook nog gigantisch onpraktisch, want Duitsland kan ik op mijn buik schrijven. Want dan word ik binnen de kortste keren aangehouden. Gelukkig heb ik voor de geliefde haarspeldbochten ook nog een Transalp uit 89 welke we gedurende de zomer lekker verhuren. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *