Tis the season to be bulky

christmas themed ai motorcycle art of the orange brick bmw k100 cafe racer vintage motorcycle

Net als veel andere motorrijders, rij ik geen winters meer. En dat betekent dat ik iets anders moet vinden voor mijn energie (en vooral mijn mentale gesteldheid) een beetje positief te houden. Vroeger reed ik het hele jaar door op mijn Honda NC700x en hoewel de Transalp nog vrolijk buiten mag spelen, blijft de BMW k100 cafe racer gewoon op zijn warme winterplekje staan in de stalling. Niet alleen omdat mijn verzekering een winterstop heeft waardoor ik van December tot Maart niet mag rijden, maar ook omdat ik echt geen trek heb in de gevolgen van pekel.


Motor rijden in de winter

Voorheen reed ik zo’n 17.000km op jaarbasis, vooral omdat ik toen nog geen auto had. Ik was toen conducteur en dat hield in dat ik over het algemeen niet met de trein naar het werk kon gaan. Omdat ik degene was die de eerste of laatste treinen moest rijden. In de zomer was dat stukje van Doorn naar Utrecht CS rijden prima, maar in de winter kon dat nog weleens een ander verhaal zijn. Vooral omdat ik achterin Doorn woonde en die weg toch wat minder goed gestrooid werd dus het was voor mij erg belangrijk om goed te weten hoe mijn motor reageerde in omstandigheden als sneeuw en ijzel. Er zijn drie dingen die ik echt aanraad als je doorrijdt in de wintermaanden:

  • Zorg voor handkappen en handvatverwarming op de motor
  • Investeer in een verwarmde jas of op zijn minst een winddichte jas voor onder je pak
  • Weet waar de limieten van je motor liggen

Vooral die laatste vind ik echt héél erg belangrijk. Ik was dan ook het soort idioot wat even een noodstop ging oefenen op de besneeuwde parkeerplaats en 8-jes en donuts ging rijden. Waarom? Omdat ik precies wilde weten hoe mijn motor reageerde en ook hoe de ABS invloed had. Heb ik het ooit nodig gehad? Ja en Nee. Die keer dat ik van de Lekdijk af lazerde heb ik niet eens geremd. Maar toen ik om 4 uur s ’nachts in de ankers moest voor een overstekend hert terwijl er gewaarschuwd was voor gladheid wist ik wel wat ik kon verwachten en ben ik overeind gebleven. Hert ok, ik ok, hooguit m’n broek bijna volgescheten maar goed, ik had wel blind vertrouwen in m’n motor door het oefenen.

Daarbij is het ook gewoon fijn om te weten waar een ABS ongeveer ingrijpt en hoe het moment daarvoor voelt. Zeker omdat mijn BM klassieker helemaal geen ABS heeft, of enig ander fancy digitaal systeem. De BMW K100 RS uit 1990 werd van origine wel geleverd met een van de eerste ABS systemen van BMW. Maar die werkte zo slecht dat bijna alle eigenaren deze al hebben laten verwijderen. 

Als je niet kan motorrijden in de winter, wat doe je dan?

Dus, de motor staat lekker opgeborgen in de winterstalling, compleet afgedekt onder een winter pyjama… En jij zit depressief op de bank uit je neus te eten tot het mooie lenteweer weer om de hoek komt kijken… Niet dat daar wat mis mee is, maar ik ben persoonlijk niet zo heel goed in stilzitten. En ik gebruik die motorvrije wintermaanden liever om door de sportschool te huppelen met een gezicht wat op onweer staat afgewisseld met kleine idiote dansmomentjes. Sorry, ik heb echt een MASSIVE case of resting bitch face die zijn maximale stand bereikt wanneer ik aan gewichten sta te sjorren. Maar ik ben eigenlijk echt heel erg lief! 

Oh the weather outside is frightful, but the gains are so delightful

Anyway! Gym… Die saaie wintermaanden gebruik ik dus om te bulken en eng veel in de sportschool te huppelen. Op het moment doe ik dan ook een milde versie van de bekende TikTok 75 hard challenge. De 75 hard is voor mij echt wel even té intensief, zeker omdat ik chronische rug en nek problemen heb en de prednison in mijn ruggengraat ook zijn limieten heeft. Maar de TikTok 75 Soft challenge daarentegen is voor mij prima haalbaar.

Ik zou het dan ook zeker aanraden om te doen als je gemotiveerd wordt door challenges. Wat de 75 soft challenge precies inhoud leg ik in deze blog uit, maar gedurende die periode focus ik ook absoluut niet op afvallen zoals de meeste mensen met goede voornemens doen. Ik ben lekker aan het bulken wat voor mij de afgelopen maanden echt voelde alsof ik mijn gezicht de hele dag vol aan het schuiven ben met eten zonder dat ik daar al te veel bij na hoef te denken. 

Het feit dat ik bijna dagelijks in de sportschool sta zonder een slopend dieet heeft voor mij ook een gigantisch effect gehad op mijn fysieke maar ook vooral mijn mentale welzijn. Het zorgt ervoor dat ik pijn vrij het motorseizoen van 2023 in kan gaan ondanks mijn versleten rug die ik heb overgehouden aan een auto ongeluk. Het trainen van mijn nek, schouders en buikspieren maken een enorm verschil in de hoeveelheid chronische pijn waar ik jaren mee heb moeten lopen. Sterker noch, ik heb nu gewoon pijn vrije dagen, zelfs nadat ik een aantal setjes van 50kg op de back extension heb gedaan, of 6 dagen per week in de sportschool sta. 

Eind januari 2023 ben ik klaar met de TikTok 75 soft challenge en daarna zal ik mijn 6-daagse split echt wel inruilen voor een 4 of 5-daagse voor onderhoud tijdens een cut. Misschien krijg ik dan op mijn 31e die bikini body, maar ik vind het ook goed om gewoon voor baby-quad-mommy te gaan. 

Ben je benieuwd naar de TikTok 75 Soft Challenge en hoe ik deze aangepakt heb? Lees dan vooral ook deze blog! Zo lang je jezelf 6 dagen per week voor 45 minuten naar de sportschool toe kan slepen, valt het echt wel mee. Het ergste deel is consistent naar de sportschool toe gaan, maar ook daar heb ik een aantal handige tips voor.  

Ik wens iedereen een fijne feestdagen en uiteraard alvast de aller beste wensen voor het komende jaar. Mogen we er met zijn allen een heerlijk jaar van maken gevuld met motoren, reizen en vooral heel erg veel blijheid. 

Kleine opmerking over de foto van deze blog afbeelding, dit is het gevolg als ik mijn BMW K100 cafe racer door s’ werelds meest geavanceerde AI heen haalde (nee, niet Lensa). Het kost wat tijd maar als je benieuwd bent naar hoe jouw motor eruit komt te zien, stuur me dan een berichtje!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *