THE STORY

The custom built 1990 BMW K100 Cafe racer with orange paint, owned by biker woman Anna van Heteren in the Netherlands the story behind the orange brick motorcycle

A K100 THIS BADASS

HAS A LONG STORY BEHIND IT

Als ik zeg dat deze bouw lang heeft geduurd, dan bedoel ik ook echt lang. Want ik kocht mijn originele BMW K100 RS uit 1990 van een gepensioneerde man in Maastricht in november 2016. En met veel ups en downs was de bouw klaar in augustus 2022. Maar het was allemaal het wachten waard.


AN, IS JE BMW K100 NOU AL BIJNA AF?

De vraag die al mijn vrienden me de afgelopen 5 jaar echt al veel te vaak gevraagd hebben. En voor een lange tijd, had ik daar zelf niet eens een fatsoenlijk antwoord op. Ik wist alleen dat deze motor, zoals ik hem in mijn hoofd had, liefde op het eerste gezicht was. En ondanks alle ups en downs, ben ik blij dat ik er doorheen gekomen ben.

Wat ik wel zeker weet? Het is één ding om een motor te kopen en erop te rijden. Het is iets heel anders wanneer je er zelf een gaat (om)bouwen. En ik moet toegeven dat ik op het punt heb gestaan het hele project te verkopen voor die af was. Daar kom ik zo op. 

Eén ding weet ik zeker: ik was stiekem al een motormeisje in de dop toen ik drie turf hoog was. Ik groeide op tegenover een kunstenaresse waar we kind aan huis waren. Zij had een GIGA rood-witte Yamaha XT 600 die altijd voor het huis geparkeerd stond, schuin tegenover het onze. Ik geloof niet dat ik er ooit op gezeten heb, maar aan die motor dacht ik terug toen ik zelf bijna een XT600 kocht. 

MIJN EERSTE MOTOR

En toch, op de een of andere manier eindigde ik in 204 met een oude Yamaha Diversio XJ600s als eerste motor. Die ik peewee crashte in België (wat uiteraard gefilmd is) en inruilde voor een Honda NC700x uit 2012. Toen ik eindelijk 24 werd en mijn ‘grote meisjesrijbewijs’ kon halen, ruilde ik die in voor een Ducati Multistrada Pikes Peak uit 2012. En man, wat was ik verliefd op die motor. Ik heb zelfs de 2018 Ducatisti Integralisti kalender gehaald met dat ding en geen motor lag zo lekker in de bochten van de Eifel. 

Anna van Heteren BMW K100 cafe racer vintage motorcycle flying brick k100 bmwnederland bike life biker girl motormuis motorvrouw Ducati multistrata pikes peak 2012
Ook al is de BMW nog zo vet… Ik ben en blijf een adventure rijder in hart en nieren

Jammer genoeg, door een paar bijzonder gecompliceerde omstandigheden, moest die de deur uit. Ik koos ervoor om de BMW te houden en het is een keuze waar ik tot op de dag van vandaag heel erg blij mee ben. Ik heb altijd al een tik voor ouwe meuk gehad. Zo wilde ik vroeger altijd een Volkswagen Golf 1, het aardbeienmandje, met dubbele koplampen. En was ik altijd al gek op de Mustang fastback modellen van 65 en 67.

Ik kocht de BMW K100 RS van een gepensioneerde man uit Maastricht in november 2016. Hoewel de beste man zijn motor met pijn in het hard weg deed, was hij erg blij dat de motor een volledig tweede leven zou krijgen waarbij de motor iemand anders nog zo veel geluk kon brengen. We hebben al die jaren contact gehouden en ik hoop volgend seizoen nog een keer naar het zuiden te toeren op de motor voor een bak koffie en een goed verhaal. 

MIJN BMW K100 CAFE RACER BOUWEN

De bouw van de BMW K100 heeft een hoop ups en downs gehad. Ik ben in die periode vier keer verhuist waardoor het project op een lager pitje kwam te staan. En dan nog het feit dat hij een jaar lang soort van is verduisterd door een zogenaamde monteur die het heel normaal vond om nooit op enige vorm van contact te reageren. He kostte me een jaar om mijn motor uiteindelijk weer terug te krijgen. 

Toen ik de BMW K100 eindelijk terug had heb ik hem bij de jongens van Moto Adonis in Wilp neergezet. Zij hebben mij uiteindelijk geholpen om mijn motor te bouwen precies zoals ik hem al die jaren al in mijn hoof had zitten. Ik wist dat ik de Z17 custom BMW K100 rebel seat wilde die ik in 2016 kocht in combinatie met een USD, geen clip-on, horizontale vering en de belly pan. Maar ze hielpen me de juiste onderdelen te kiezen om het voor elkaar te krijgen en zetten alles voor me in elkaar.  

En augustus 2022 was het dan eindelijk zo ver, Ik kon eindelijk wegrijden op mijn absolute droommotor na 5 jaar. Ondertussen had ik ook al een oude Transalp gekocht, gewoon voor het leuke adventure rijden. En om mee naar het buitenland te kunnen gezien de BMW café racer absoluut niet legaal is in landen als Duitsland. Aangezien het gromt als het absolute beest dat het is terwijl het heel wat hoofden doet draaien. Vooral van oudere mannen die weten hoe deze machine er oorspronkelijk uitzag.

Dit is mijn BMW K100 cafe racer

DIT IS THE ORANGE BRICK

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *