Solo reizen is niet alleen voor singles

solo travel the orange brick alleen reizen girlboss outdoorsy gals outdoorsy hiking camping travelling

Solo reizen, het is de laatste 2 weken nogal een onderwerp om me heen… ‘Gewoon’ een dagje of weekendje weg met een vriend of vriendin, met of zonder motor, en zonder dat je wederhelft mee gaat. Dat is voor mij niet meer dan normaal, maar blijkbaar vinden de mensen in onze omgeving dit zeer bijzonder. Niet alleen wordt er gezegd dat zij dat niet zouden kunnen, maar de meesten hebben hun mening eigenlijk wel klaar liggen. Zou jij het kunnen? Je vriend of vriendin die even een gezellig stedentripje doet met een vriend? Ook als deze van het andere geslacht is?


Een relatie hebben betekend niet dat je aan elkaar vastgegroeid zit

Je kent het wel van die stelletjes die altijd samen op komen dagen en nooit meer iets voor zichzelf doen zodra ze een relatie hebben. Leuk! Maar niet voor mij weggelegd. Ik ben erg gesteld op mijn solo chilltijd. En of ik die nu alleen op kantoor doorbreng (lees: op zolder) of in Italië, dat zou geen verschil moeten maken vind ik. Zeker omdat ik iemand ben die lang alleen gewoond heeft en vrijheid voor mij een must is in een relatie. En dat werkt 2 kanten op, want gelijke monniken gelijke kappen.

Waarom solo reizen zo belangrijk voor me is

Kort door de bocht: ik heb twee lulletjes rozenwater van exen die zó onzeker waren over zichzelf dat ik niet eens meer naar de sportschool kon zonder thuis ruzie te krijgen. Want ik rook naar zweet dus ik had geneukt. En dat is echt pas het tipje van de ijsberg, want ik heb ook cPTSS aan ze overgehouden. En nee mensen, PTSS en cPTSS is niet alleen voor soldaten. 

Anyhow, ik ben bijna aan de gevolgen van die relatie door gegaan. Ik had geen motor, want toen ik een motor kon kopen had ik ervan af gezien omdat ik al gezijk aan m’n kop had voor ik überhaupt was gaan kijken. Want stel je voor dat ik met een andere man een rondje zou gaan rijden. 

Nooit weer.

Ik werk volledig remote, als ik volgende maand in Spanje wil gaan werken dan doe ik dat. Maar dat werkt twee kanten op. Ik kan met vrienden op motorweekend als mijn vent thuis moet blijven voor z’n kids of andere plannen heeft. En hij kan gewoon op motorweekend met z’n beste maatje of lekker een dagje Maastricht met hotelovernachting met een vriendin van ons.

Solo reizen moet ook kunnen als je een relatie hebt

Vroeger durfde ik niet alleen op reis te gaan. Plus ik had er tussen mijn studentenkamer en mijn studie betalen zonder extra DUO lening ook geen geld voor. En alleen op vakantie mocht van mijn exen al helemaal niet. Maar samen werd m ook niet want de één had chronisch geldtekort en jatte t mijne. En de ander wist bij tijd en wijlen een maandsalaris weg te gokken online als hij weer eens iets in zijn neus gestopt had. Beiden leken aan het begin van de relatie lieve heren met een motorrijbewijs overigens, de aap kwam pas na een paar maanden uit de mouw. 

Dus in 2020, toen ik en mijn vriend een half jaartje samen waren heb ik schoorvoetend gevraagd hoe hij ertegenaan keek als ik een weekje alleen met de hond op pad ging. Dat kwam aanvankelijk een beetje vreemd binnen maar na een uurtje dacht hij, waarom niet? Dus ik heb mijn auto gestript, een bed erin gebouwd en ik ben een week door de dolomieten gaan reden en ja, de Stelvio! En hij? Hij had een dagje extra vrij kunnen krijgen uiteindelijk en is op onze oude VFR uit 87 4 dagen naar Denemarken gegaan. En we hebben elkaar gewoon écht gemist, hoe mooi is dat. Aankomend jaar sleur ik hem gewoon nog eens naar Italië! Want man wat was dat gaaf. En koud. Maar de tips voor rijden in Italië komen later!

Conclusie

Relaties zijn tweerichtingsverkeer. Het is geven en nemen en waar ik vrijheid verwacht. Geef ik deze ook weg. Natuurlijk brengt dat soms uitdagingen met zich mee, maar met goeie communicatie en vroeg aangeven waar je tegenaan loopt en wat je voelt kom je een heel eind. En als je aan de voorzijde al zegt “dat kan ik niet”, dan is de vraag ‘waarom niet?’ misschien ook op zijn plaats. Want als je op voorhand al direct roept dat je iets niet kan, betekend voor mij gewoon dat je iets niet wilt. En ook dat is prima, begrijp me niet verkeerd. Maar er zit een groot verschil in die twee. 

Waarom ik het kan? Simpel, als iemand vreemd wil gaan, doen ze dat toch wel. Daar hebben ze geen solo reis of weekendje weg voor nodig. Dat kan ook onder t mom sportschool, overwerk, ouderavond, boodschappen, even op de koffie bij je bestie of even langs oma. En dat geld net zo hard voor de vrouwen als voor de mannen. Het heeft geen enkel nut om iemand zijn vrijheid daarin te beperken of om basically iemand op te sluiten in een relatie. Als je elkaar vertrouwd, vind ik dat dat gewoon moet kunnen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *