Met de motor naar voren rijden bij een rood stoplicht, mag dat?

naar voren rijden bij stoplicht, motorrijder vooraan staan bij stoplicht, gedragscode filerijden.

We doen het eigenlijk allemaal, het scheelt inhaalmanoeuvres verderop op de weg en geeft een veiliger gevoel. Maar mag het ook daadwerkelijk? Sinds december stonden mijn socials er vol mee. Motorrijder bekeurd voor naar voren rijden bij een stoplicht. Daarom wilde ik hier zelf ook even een stukje over schrijven. De bekeuring, was namelijk terecht, maar laat me even uitleggen waarom. 


Gedragscode filerijden

De motorrijder welke in juli 2019 een bekeuring kreeg voor het naar voren rijden bij een rood stoplicht deed wat velen van ons doen. Namelijk aan de linkerkant van auto’s naar voren rijden, om vooraan te gaan staan. En de meesten denken ook dat dit gewoon mag om de eigen veiligheid te waarborgen, maar het gaat toch echt om een gedoogbeleid. Dat betekent dat een overijverige politieagent je gewoon mag bekeuren. Ik heb oprecht niets tegen agenten hoor, sterker nog, ik heb veel oude motor vrienden die bij de politie zitten, het zijn immers gewoon mensen die net als jij en ik te hard werken voor te weinig geld. 

In de zaak werd de gedragscode filerijden erbij gehaald. Maar deze gedragscode gaat toch echt over filerijden op de Nederlandse snelwegen. En daar staan uiteraard geen stoplichten. In dit geval was er geen sprake van een file, en dus is het eigenlijk niet toegestaan om naar voren te rijden. De boete daarvoor bedraagt €240,-. Geen misselijk bedrag ook. 

Wat deed de motorrijder precies?

Even kort uitgelegd, de betreffende motorrijder reed in juli 2019 via de rijstrook voor linksaf slaan naar voren. Om vervolgens vooraan te gaan staan op de rijstrook voor rechtdoor. De boete die werd uitgeschreven was dan ook voor het “op een kruispunt niet volgen van de richting aangegeven door de voorsorteerstrook”. 

naar voren rijden bij stoplicht, motorrijder vooraan staan bij stoplicht, gedragscode filerijden.

Waarom rijden we dan toch zo vaak naar voren bij het stoplicht?

Simpel gezegd, omdat we denken dat het mag. En misschien ook een beetje omdat we gewoon niet achter een trage auto willen rijden tijdens het toeren. Even lekker hard wegtrekken en vrij baan hebben op de motor, verkapt onder een goed smoesje over onze veiligheid. (Ja ok, ik snap ook het smoesje, niemand wil van achteren aangereden worden). 

Door misvattingen dat de gedragscode voor filerijden ook bij de rij voor het stoplicht toe te passen was is dit normaal geworden en wordt het gedrag over het algemeen ook gedoogd. Maar alleen als ook sprake is van twee rijstroken voor dezelfde richting waar je tussendoor rijdt. Het gebruiken van een rijstrook voor een andere richting, een busbaan of een verdrijvingsvlak is dus absoluut strafbaar. En ook met twee rijstroken, is het slechts gedoogd. 

Wat vind jij van naar voren rijden bij het stoplicht?

Persoonlijk ben ik dus echt wel van mening dat je, wanneer je in je eentje of met zijn 2en rijdt en je dit veilig kan doen, het gewoon zou moeten kunnen. Zeker als er twee rijstroken zijn voor dezelfde richting waar je keurig tussendoor kan. Ook al sluit ik zelf vaak genoeg gewoon aan in de rij omdat ik gewoon een hele relaxte rijstijl heb en mijn BMW K100 café racer nu eenmaal zo traag optrekt als dikke stront door een trechter.  Onze SUV gaat nog harder en ik zie m’n vriend bij ieder stoplicht dan ook even héél klein worden voordat ik op toeren ben. 

Maar ik ben erg benieuwd wat anderen hiervan vinden en vooral ook waarom. Laat je dus vooral horen in de reacties!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *