Je moet ‘gewoon’ zo snel mogelijk terug in het zadel. Dat is het goedbedoelde advies wat je meestal krijgt als het gaat over het terugkrijgen van je vertrouwen wanneer je een (motor) ongeluk hebt gehad. Maar zo gewoon is dat helemaal niet! Iets waar ik zelf over mee kan praten gezien ik er vijf jaar over gedaan heb om weer ‘fatsoenlijk’ op te kunnen stappen. Al was mijn reden vooral medisch, daar ga ik ook zeker nog een blog over schrijven. Maar nu eerst het psychologische gedeelte van opnieuw opstappen en je vertrouwen terugkrijgen nadat je een ongeluk hebt gehad. Want dat doe je niet ‘gewoon’, dat is voor velen een flinke strijd. En dat is helemaal ok!
Schade gaat verder dan alleen je motor
De nasleep van een ongeluk kan veel groter zijn dan alleen wat blikschade en letselschade. Dat is natuurlijk al erg genoeg, maar er zijn veel mensen die na het hebben van een ongeluk ook psychologische gevolgen ervaren. Ik wil vooral even voorop stellen dat daar absoluut niets mis mee is. Het is niet meer dan logisch, zeker op de motor. Je bent zo kwetsbaar, voor hetzelfde geld had je hier niet meer gezeten.
Zelf heb ik in 2017 een flink auto ongeluk gehad. We zouden eigenlijk op de motor weggaan die dag maar besloten toch maar met de auto te gaan. Mijn ex reed, want ik had toen helemaal mijn autorijbewijs nog niet. We werden van achter aangereden door een bestelbus toen we op het stoplicht stonden te wachten. En hoewel ik niets in de spiegels aan heb zien komen heb ik er jaren over gedaan om weer zonder problemen tussen grotere voertuigen in te kunnen rijden met de auto. Het gekste? Het kon me geen moer schelen of ik op de motor tussen twee vrachtwagens in reed, maar in de auto scheet ik zeven kleuren stront en kreeg ik milde paniekaanvallen. Dit trok na ongeveer 2,5 jaar pas bij terwijl ik gemiddeld 30.000km per jaar reed. Het is niet alsnog ik weinig in de auto zat.
Vertrouwen terugkrijgen na een ongeluk met hulp
Ook al zit je nog zo vaak of zo lang in de auto, je vertrouwen terugkrijgen na een ongeluk is ontzettend moeilijk. Iedereen is anders en iedereen verwerkt zoiets op zijn eigen manier. Dus het is logisch dat iedereen een eigen tijdlijn heeft om uiteindelijk zoiets te kunnen verwerken. Maar er zijn ook zeker dingen die kunnen helpen om jouw vertrouwen op de weg na een ongeluk terug te krijgen. Zo kan je natuurlijk een paar lessen bij je oude rijschool nemen om weer op weg geholpen te worden. Maar er zijn ook daadwerkelijke trainingen en cursussen die speciaal ontwikkeld zijn om je vertrouwen weer op te bouwen nadat je een ongeluk hebt gehad.
Een van deze cursussen is de KNMV vertrouwen na ongeval training. Het KNMV kijkt naar jouw individuele situatie en maakt aan de hand daarvan een programma op maat waarin je begeleid wordt door een specialist. Deze specialisten zijn speciaal opgeleid in het helpen van rijders die na een ongeluk niet zo makkelijk meer op durven stappen. Zodat jij zonder angst weer terug de weg op kan en zonder stress kan deelnemen aan he verkeer.
Dit bericht is niet gesponsord
Ik wil er toch ook even bij zeggen dat ik niet betaald word of iets krijg om deze training aan te raden. Ik ben zelf jarenlang verzekerd geweest bij het KNMV en heb op diverse motor evenementen altijd zeer goede gesprekken gehad met de mensen van het KNMV. Ze hebben een goede naam op het gebied van cursussen en trainingen. En hoewel ik deze training zelf niet gehad heb, zou ik hem absoluut aanraden door mijn overige ervaringen met het KNMV. Baadt het niet dan schaadt het niet. De meeste mensen weten niet dat een dergelijke cursus of hulp bij het opstappen na een ongeluk bestaat. En dat zou juist iets moeten zijn wat algemeen bekend is. Met deze blog hoop ik daar simpelweg een klein beetje verandering in de brengen.
En als jij een ongeluk hebt gehad hoop ik dat deze blog je iets meer vertrouwen heeft gegeven in jezelf en je situatie. Zodat je snel weer veilig en vertrouwd de weg op kan en heerlijke kilometers kan gaan maken.