Hoe blijf je gemotiveerd om te sporten in de winter

How to stay motivated to hit the gym during winter

Met deze blog ga ik gewoon gelijk met de deur in huis vallen. Consistent sporten, heeft niets met motivatie te maken. Als je veel sport krijg je vaak de vraag “waar haal je die motivatie vandaan?” of iets in die trend. Maar ook een gymrat heeft vaak zat niet zo veel -of totaal geen- zin om naar de sportschool te gaan. Het gaan is een kwestie van discipline. En een goede stok achter de deur kan daarbij helpen. Ik doe het zelf altijd erg goed op challenges, zeker als ik mijzelf nieuwe gewoontes aan wil leren. En juist om die reden ben ik de TikTok challenge 75 soft gaan doen. Niet de minste challenge, maar het is bij mij alles of niets en ik heb een aardige sportachtergrond. In deze post deel ik wat info over de 75 soft challenge, waar deze vandaan komt en hoe ik ‘gemotiveerd’ blijf.


Waar komt de TikTok 75 soft challenge vandaan

Natuurlijk, van TikTok. Die was logisch. Maar de 75 soft is de ‘zachte’ versie van de 75 hard challenge. 75 hard was voor mij toch echt té intens, twee trainingen van 45 minuten per dag en geen drank, dat kan deze kreupele whisky-lover niet aan. Zeker niet met de rug van een 80-jarige. Maar die 75 soft klonk haalbaar dus hup, stok achter de deur en gaan. Inmiddels is het zo erg dat ik zelfs mijn vriend heb gemotiveerd om 4 à 5 keer in de week in de sportschool te staan en de resultaten mogen er zeker wezen. 

De regels van de TikTok 75 hard challenge zijn:

 • Volg een dieet en drink geen alcohol
 • Train elke dag twee keer 45 minuten, waarvan 1 training buiten moet zijn
 • Drink 3,7 liter water per dag 
 • Lees elke dag 10 pagina’s van een inspirerend boek (non fictie)
 • Neem elke dag een foto van je voortgang

De regels van de TikTok 75 soft challenge zijn:

 • Eet gezond en drink alleen op sociale aangelegenheden
 • Train elke dag 45 minuten en neem één actieve herstel dag in de week
 • Drink 3 liter water per dag
 • Lees elke dag 10 pagina’s van een boek

Nee, 6 keer in de week naar de sportschool is niet voor iedereen weggelegd, en dat is oké! Dat even ten eerste. Zoals ik al aan gaf, zo denderend zit ik zelf ook niet in mijn vel en ik had deze frequentie juist nodig om twee redenen. 1- Omdat ik mijn spieren echt weer op moest gaan bouwen om te zorgen dat ik weer (grotendeels) pijn vrij kon bewegen want mijn rug injecties kunnen maar zo veel verhelpen. 2- Omdat sporten, in welke vorm dan ook, goed is voor je humeur en stimuleert de aanmaak van endorfine. Ik moet ook echt zeggen dat ik noch mijn vriend momenteel last hebben van een winterdipje, terwijl we dit normaal wel hebben. 

En daarnaast wilde ik mijn mindset er gewoon in houden. Vroeger sportte ik om dun te worden, eng dun. Toen zat ik ook 6 dagen in de eek in de sportschool, op 1200 kcal per dag en ik nam het mezelf kwalijk dat ik elke keer van de wagen af viel. Geen gezond patroon dus. Inmiddels wil ik gewoon zo groot mogelijk worden, met killing quads en een reet waar je U tegen zegt. Ik riep afgelopen herfst dat ik in 2023 niet meer in mijn motorpak wilde passen. En dan bedoelde ik specifiek mijn kuiten, want die zaten al redelijk strak. Maar dat is best een vreemde opmerking van iemand die altijd super dun wilde zijn. 

Een gezonde relatie met eten door realistische doelen in het sporten

De relatie die ik vroeger had met eten was echt niet ok. Vanwege mijn ADHD vergat ik gewoon ontzettend vaak om te eten en ging er met moeite 1 maaltijd per dag in als ik niet trainde. En wanneer ik wel trainde was ik zó wanhopig calorieën aan het tellen dat ik slechts 50% at van mijn ‘maintanance niveau’. (Het aantal kcal wat je hoort te eten om op gewicht te blijven zonder aan te komen of af te vallen).

Ik kon geen dieet langer dan 4-5 weken volhouden en spierresultaten waren er eigenlijk ook te weinig. Ik ben nu in 2 maanden sterker geworden dan toen in 2 jaar trainen bij elkaar. En nu eet ik eigenlijk gewoon wat ik wil. 3-6 maaltijden per dag en ik doe min best om 150-160 gram proteïne weg te werken in combinatie met minimaal 2600 calorieën. Dat klinkt heel wat, maar denk daar even bij dat ik boven de 200 kilo sta te rammen op een leg press 1-2x per week. 

Ik wil niet langer zo dun mogelijk zijn, maar ik wil ook niet een muscle mommy worden binnen 3 maanden. Realistische doelen en de kennis dat mijn goals me meerdere jaren gaan kosten en niet een paar maanden helpt hier enorm bij. Het zorgt er vooral voor dat ik van alle vooruitgang kan genieten zonder dat ik mijzelf teleurstel elke paar weken. Ik vond het wel even kut dat ik net voor oud en nieuw werd geveld door de griep en momenteel nog steeds ziek ben waardoor ik 1,5 week amper gesport heb. Dat betekent dus ook dat ik mijn 75 soft challenge opnieuw moet beginnen. Dat zijn de regels. Maar vandaag stond ik voor het eerst weer in de Gym en ik heb echt heerlijk getraind.  

De 5 beste tips om gemotiveerd te blijven voor het sporten

#1 Zorg ervoor dat je doelen realistisch zijn

Je kent ze wel die ‘ripped in 90 days’ programma’s. En ja, je kan geweldige resultaten maken in drie maanden tijd, het gemiddelde ideaalplaatje uit de fitnessindustrie bereik je niet ‘even’. En als jij net begint met sporten, komen je resultaten langzamer dan wanneer jij al 10 jaar af en aan sport. Het hebben van realistische doelen voorkomt teleurstelling en demotivatie. 

#2 Vind een maatje om samen mee te sporten

Voor veel mensen kan een vriend of vriendin om mee te trainen een goede stok achter de deur zijn en een goede motivator om nét even dat beetje extra uit jezelf te halen. Voor mij is het een beetje dubbel omdat ik de helft van de tijd alleen naar de sportschool ga. En als ik wel samen met mijn vriend ga hebben we of een heel ander programma omdat hij focust op zijn bovenlijf en ik 3x per week een legday heb. Of hij geeft zelf les. 

Het hebben van een partner in crime in de sportschool kan het ook toegankelijker maken. Wanneer iemand anders weet wat hij of zij doet kan je beter trainen. Maar daarin wil ik ook het belang van een goede sportschool benadrukken. Die massaketens als de Fit for Free en Basic Fit (die helemaal niet om sport draaien) zijn echt killer voor je discipline en motivatie. Daarnaast trekt het naast normale mensen ook een bepaald slag volk aan waar je ontbijt van vorige week van omhoog komt. Een kleinschalige sportschool heeft vaak een veel fijnere sfeer en betere begeleiding.

#3 Zorg voor variatie in je trainingsprogramma 

Elke week hetzelfde riedeltje herhalen wekenlang, dat wordt zelfs voor de besten van ons oersaai. Natuurlijk zijn bepaalde oefeningen fijn en zijn er voor bepaalde spiergroepen geen alternatieven. Maar wissel waar mogelijk lekker af, of gooi je dagen eens om door bijvoorbeeld je quad-dag en hamstring-dag met elkaar te wisselen. Of wissel een paar oefeningen uit. Ik heb altijd een paar oefeningen voor mijn rug- en buikspieren die ik zo om kan gooien naar een andere dag. 

#4 Houd je vooruitgang bij, maar negeer je weegschaal

Zeker wanneer je krachtsport beoefend, knoop in je oren dat je weegschaal echt geen enkele maatstaaf in van jouw vooruitgang. Want de kans is groot dat je juist zwaarder wordt, terwijl je broek bijna van je reet af zakt. Dat komt omdat spieren zwaarder zijn dan vet. Aankomen, hoeft dus helemaal niet slecht te zijn. En om spieren op te bouwen moet je goed eten, en als je de weegschaal hoger op ziet lopen kan dat mentaal nog weleens een uitdaging zijn omdat je toch wil gaan lijnen dan. Je bent beter af om een meetlint te pakken en je omtrek op diverse plaatsen te meten eens per maand. Of om lekker foto’s van je voortgang te maken die je naast elkaar kan houden. 

#5 Wees lief voor jezelf en vier je vooruitgang

We mogen allemaal wel eens wat liever zijn voor onszelf toch? Ik maak me hier net zo hard schuldig aan overigens, want ik doe deze tip ook pas 2 maanden. Ik ben GEK op hazelnootgebak. En als ik een nieuw doel heb bereikt, ga ik ook zeker naar de super om er twee voor mezelf te halen. Maar ook een nieuwe gym outfit die je al lang op het oog hebt kan een goede traktatie zijn voor jezelf om gemotiveerd te blijven. 

#6 Een extra tip voor de dames bij het sporten! Vergeet je cyclus niet!

Dit was voor mij echt een game changer. Vroeger vond ik het ontzettend frustrerend dat ik de ene week gewoon veel minder aan kon dan de andere. Inmiddels is het kwartje gevallen dat dit met onze hormoonspiegel te maken heeft en je cyclus. De week voordat je ongesteld wordt ben je op je zwakst. Maar de week na je ongesteldheid ben je juist op je sterkst omdat je dan een piek in je testosteron niveau hebt. Gebruik die in je voordeel! 

Ik zorg er zelf altijd voor dat ik 3 weken lang omhoog train (met progressive overloading) en die laatste week zie ik als een onderhoudsweek. Natuurlijk push ik zo hard als ik kan maar ik accepteer ook dat ik in die week maar 170-180 kilo op de legpress kan doen, terwijl ik de week erna sets van 215kilo sta te knallen. 

Conclusie

Motorrijden is voor mij echt een uitlaadklep waar ik mijn hoofd mee leeg kan maken en de stress van me af kan rijden. Maar gedurende de winter moet ik toch iets, daarom focus is in de winter graag op sport. Het zorgt ervoor dat ik beter in mijn vel zit, zo goed als pijnvrij kan motorrijden en ik voel me gewoon sterk. Het lijkt soms alsof frequent naar de sportschool gaan erg veel motivatie vereist maar het is eerder een kwestie van discipline. Ondanks dat ook ik het steeds over motivatie heb, iedereen heeft van die dagen dat je je kadaver naar de sportschool moet slepen met tegenzin. Maar je gaat gewoon en eenmaal daar valt het mee en ben je weer lekker bezig. Toch zijn er altijd tips om gemotiveerd te blijven, zoals de tips die ik met je gedeeld heb. En ik hoop ook echt dat je daar iets aan hebt gehad. Hoewel ik het hier vaak over motorrijden en motoren wil hebben… Elke motorrijder is ook maar gewoon een mens. En daar mag ook best eens wat voor geschreven worden toch?

Reacties

 1. radical

  I absolսtely lovе your blog.. Great colors & theme. Did you create this website yourself?
  Please reρly back as I’m trying to creɑte my
  very own Ƅlog and want to learn wherе you got this from or just what tһe theme
  is calleⅾ. Thɑnk you!

  1. Bericht
   Auteur
   Anna

   The website is made with one of the many available free templates. Just check WordPress’s free blog templates and I’m sure you’lll find a suitable demo to import! Maybe even better than this one.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *