Angst en onzekerheid overwinnen als beginnend motorrijder

Motorrijden geeft een heerlijk gevoel van vrijheid wat je bijna nergens anders zal vinden. De weg en de machine onder je voelen terwijl je heerlijk over bochtige wegen beweegt en je hoofd leeg maakt. Toch is dit voor een beginnend motorrijder vaak niet zo vanzelfsprekend. Die eerste ritten na het behalen van je rijbewijs zijn vaak ontzettend spannend -Wees eerlijk, jij was toen ook zenuwachtig- maar het is iets waar je gewoon doorheen moet. Hoe vaker je opstapt en alleen rijdt, des te meer vertrouwen bouw je op in je motor. Hier volgen enkele tips voor het overwinnen van angst en onzekerheid als nieuwe motorrijder. 


Langzaam beginnen en geleidelijk opbouwen

Even kort door de bocht gezegd, het is een kwestie van doen. Hoe meer tijd jij in het zadel doorbrengt, des te makkelijker het wordt. Wanneer je je motor leert kennen en leert vertrouwen zal je steeds meer zorgen los kunnen laten op de motor. Dan pas kan je plaats maken voor ‘gewoon lekker rijden’. 

Begin gewoon met een klein ritje in je eigen omgeving, of rij lekker naar een vriend, vriendin of langs je ouders. Je kan dit langzaam uitbreiden en steeds langer en verder rijden wanneer je je daar comfortabel mee voelt. Het belangrijkste is dat je opstapt en gaat, hoe kort of lang ook. Neem de tijd, rij lekker op je gemak en laat je vooral niet ophaasten door drammerige automobilisten. Wees je bewust van je omgeving en rij defensief, je kan altijd beter het zekere voor het onzekere nemen gezien je kwetsbaar bent. 

Natuurlijk hoef je geen 8-jes te gaan draaien op de openbare weg. En als je ergens moet keren, neem je tijd, gooi die voet aan de grond indien nodig en doe wat haalbaar is. Er is geen examinator meer die in je nek hijgt omdat je geen perfecte halve draai kan doen in de straat. Dus chill, adem, en ga gewoon op jouw manier. Zo lang jij veilig van A naar B weet te komen is het prima toch? 

Onzekerheid overwinnen: oefenen, oefenen en nog eens oefenen

Een andere sleutel tot het opbouwen van vertrouwen op de motor is oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Je zult merken dat je steeds meer durft op de motor naar mate je meer kilometers maakt. Zo zal je steeds meer uitproberen zonder daar al te veel bij na te denken. Hoe meer je rijdt, hoe meer je je eigen rijvaardigheid op jouw motor zal gaan testen. Elke keer een beetje schuiner de bochten door. Wanneer je eenmaal vertrouwd raakt op de weg en met je motor zal je merken dat je steeds meer gaat proberen om je rijvaardigheden te verbeteren. 

Vind een groep om mee te rijden

In het kader van oefenen, dit hoeft natuurlijk niet altijd alleen. Wees vooral niet bang om lekker met vrienden op te stappen. Geef gewoon aan dat je het nog wat spannend vindt om te gaan motorrijden omdat je nog niet lang je rijbewijs hebt. Zij zullen daar rekening mee houden en hun rijstijl daar indien nodig iets op aanpassen. Hoewel veel beginnende motorrijders denken dat het makkelijk is om achteraan de groep te gaan rijden zodat niemand last van ze heeft is dat niet de beste plek voor een beginnend rijder. 

Achteraan aan de groep zul je namelijk aardig gas bij moeten geven door het harmonica effect. Ik vind dit zelf de meest fijne positie, omdat ik graag even gas bij geef en al bijna 10 jaar rij, ik vind het niet erg om als hekkensluiter achterop te rijden. Daarbij kan ik als achterste rijder er ook voor waken dat er genoeg afstand blijft tussen een bumper klevende auto en de groep. Maar als beginnend rijder kan je beter vooraan in de groep rijden als tweede of derde rijder. Dan kan je veel ontspannener rijden namelijk. 

En de mensen achter je? Die hebben echt geen last van je, zo wel, moet je je misschien afvragen of je wel met hen wil motorrijden. Want vrienden (en überhaupt gewoon vriendelijke mensen) zullen daar juist alle begrip voor hebben. 

De juiste uitrusting om onzekerheid te overwinnen

Ten slotte is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste uitrusting hebt om je veilig te voelen tijdens het rijden. Het klinkt zo simpel, en toch doet het zo veel in je hoofd. Als je net je rijbewijs hebt voel je je niet veilig in een T-shirtje. Dus ook niet in een outfit die even veel beschermende waarde heeft als een T-shirt. Door te investeren in motorkleding van goede kwaliteit zal je je zekerder en veiliger voelen tijdens het rijden, wat je kan helpen om je onzekerheid de baas te worden. 

Kortom, het overwinnen van angst en onzekerheid als beginnend motorrijder is een kwestie van rustig aan doen, regelmatig oefenen, een groepje zoeken om mee op pad te gaan en investeren in de juiste uitrusting. Met de juiste instelling en aanpak is het mogelijk om elke angst of onzekerheid te overwinnen en een zelfverzekerde motorrijder te worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *