Aan alles komt helaas een eind, zo ook aan het motorseizoen van 2022. En voordat de winterharde doorrijders uit hun panty schieten, we bedoelen natuurlijk niet jullie. Al kan het natuurlijk wel zo zijn dat je je geliefde zomer tweewieler wel op stal zet en het pekelijzer tevoorschijn tovert. Deze blog is voor alle motorrijders die voor het eerst hun motor dit jaar in de winterstalling zetten. Maar ook voor de ervaren rijders die misschien nog iets vergeten.
#1 Zet de motor binnen voor de winterstalling
Het meest belangrijke aan de winterstalling is dat je motor droog staat en beschermd is tegen extreme kou en weersinvloeden. Het beste kan je de motor dan ook binnen zetten. In de schuur, garage of gewoon de woonkamer. (En ja mannen, er zijn écht vrouwen die hun motor het liefst midden in de woonkamer zetten ’s winters).
Niet iedereen heeft een schuur, garage of woonkamer tot zijn beschikking natuurlijk. Maar dat hoeft nog geen ramp te zijn. Er zijn diverse partijen die winterstalling aanbieden waaronder dealers als MotoPort en Goedhart motoren. Veel dealers bieden een haal en brengservice waarbij de motor in het voorjaar met de juiste bandenspanning en een volle accu weer terugkomt. En daarnaast kan je er natuurlijk ook voor kiezen om een opslag box te huren (bijvoorbeeld bij Allsafe, Surguard of Boxx opslag) om zo toch je motor veilig warm en droog in de winterstalling te kunnen zetten.
Als ook dat geen optie is, dat kan natuurlijk, probeer de motor dan zo beschut mogelijk weg te zetten en alsnog zo veel mogelijk van bovenstaande stappen te volgen.
#2 Een goede schoonmaakbeurt
Je motor is je dierbaar, zet hem dan ook lekker schoon weg. Dat scheelt je niet alleen poetswerk in het voorjaar, wanneer je liever opstapt en direct weg rijd. Het voorkomt ook dat er vuil (of pekel) op de motor achterblijft wat kan gaan corroderen. Geef nog even wat extra aandacht aan de vorkpoten en droog deze af na het wassen om corrosie te voorkomen. Dat is namelijk echt funest voor je keerringen. Als laatste kan je de motor nog beschermen met een laag siliconenspray, maar zorg ervoor dat dit niet op de banden en remschijven komt. Anders worden de eerste bochten en stoplichten van het voorjaar een erg spannende bedoeling.
#3 Wegzetten met een volle tank
Het is natuurlijk fijn als je van het voorjaar letterlijk kan opstappen en wegrijden zonder dat je er over na hoeft te denken dat je nog moet tanken. Maar de motor wegzetten met een volle tank is vooral belangrijk om condensvorming tegen te gaan. Condensvorming in de tank kan namelijk een flinke bak roest veroorzaken wat voor heel wat problemen kan zorgen.
Je kan het beste premium E5 (Euro 98) benzine gebruiken met een laag Ethanol gehalte. Hoe meer Ethanol er in brandstof zit, des te meer het rubbersoorten en aluminiumlegeringen aanvreet. Daarnaast trekt Ethanol ook vocht aan waardoor er roest in je tank kan ontstaan en de benzine snel veroudert. Gebruik je toch E10, voeg dan altijd een brandstof stabilisator toe voor E10 brandstof. (Deze stabilisator kan je overigens ook gewoon in E5 benzine gebruiken).
Als je een motorblok met carburateurs hebt is het ook verstandig om de vlotterbakken leeg te laten lopen wanneer je deze voorbereid op de winterstalling. Dit voorkomt verstopte sproeiers door afzetting in de vlotterbakken.
#4 Verwijder de accu
Je kan je accu het beste eens per maand even aan de druppellader hangen. Wanneer de motor verwarmd staat hoef je dan op zich de accu niet eens te verwijderen. Wordt het wel écht koud waar je motor staat, kan je de accu het beste binnen bewaren tot het voorjaar. Zo hou je de accu gezond en voorkom je dat je met een kapotte accu aan het terras (of in mijn geval de jumbo) staat van het voorjaar.
#5 Voorkom vlakke plekken
Het voorkomen van vlakke plekken in de motorband kan je op meerdere manieren doen. De meeste motoren worden weggezet op de middenbok, dit haalt het gewicht van de banden om een ‘flat spot’ te voorkomen. Maar dan moet je natuurlijk wel een middenbok hebben.
Heb je die niet dan kan je ervoor kiezen om de banden geregeld te draaien, maar dat blijft toch een risico. Een andere optie is de bandenspanning met een halve bar te verhogen. Zorg dan alleen wel dat je de banden ook weer naar de juiste bandenspanning terugbrengt wanneer je de motor weer uit de winterstalling haalt.
#6 Dek de motor af
De laatste stap om je motor écht klaar te maken voor zijn winterslaap, is hem toedekken met een motorhoes. Je hebt verschillende indoor en outdoor motorhoezen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik altijd buitenhoezen heb gebruikt. Deze ventileren namelijk ook gewoon en zijn toch wat dikker. Dat beschermt toch net even iets beter dan een dunne indoor hoes als ik weer eens iets uit mijn handen laat vallen. Ook al ben ik nog zo zuinig op mijn café racer, ik ben en blijf een lompe boer met een natuurlijk talent voor klunzigheid. Daarom geef ik mijn BMW K100 café racer liever wat padding tijdens te winterstalling, zodat ik niet gelijk in een hoekje kan gaan zitten huilen als ik wat laat vallen.
Winterstalling voorbereiden in het kort
- Zet je motor binnen
- Get je motor een goede schoonmaakbeurt
- Zet je motor weg met een volle tank
- Haal je accu eruit om deze te beschermen tegen vorst
- Voorkom vlakke plekken op de banden
- Dek je motor af